0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
9:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Beginnersinformatie

Beginnersinformatie

Wil je graag vers vlees aan jouw hond, kat of fret gaan geven maar weet je niet helemaal hoe je moet beginnen? Wij helpen je hier alvast op weg! 

Hoeveel moet ik gaan voeren?

Dit is de meest gestelde vraag die wij krijgen bij Animal Food Express. Daarom hebben wij hieronder een handig overzicht gemaakt met hoeveel vers vlees je aan jouw dier kunt geven. Let op: dit zijn slechts richtlijnen om mee te beginnen, mocht jouw dier iets gaan afvallen of aankomen dan kan je altijd minder of meer vlees gaan geven.

Soort

Hoeveelheid per dag

Hoe vaak voeren

Volwassen hond

25 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 1 of 2 maaltijden per dag

Actieve of kleine honden

35 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 1 of 2 maaltijden per dag

Puppies tot 4 maanden

50 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 4 maaltijden per dag

Puppies 4-7 maanden

40 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 3 maaltijden per dag

Puppies 7-12 maanden

30 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 2 maaltijden per dag

Drachtige en lacterende honden

35 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 1 of 2 maaltijden per dag

 

 

 

Volwassen kat

35 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 2 of 3 maaltijden per dag

Kittens

90 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 4 maaltijden per dag

Drachtige en lacterende katten

70 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 2 of 3 maaltijden per dag

 

 

 

Fret

70 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 3 of 4 maaltijden per dag

Drachtige en lacterende fretten

80 gram per kg lichaamsgewicht

Verdeeld over 3 of 4 maaltijden per dag

Voorbeeld: Je hebt een volwassen hond van 20 kg, die je volledig met vers vlees wilt gaan voeren. Je moet dan ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven, dus 20 x 25 = 500 gram per dag. Dit kun je geven in 1 maaltijd van totaal 500 gram, of 2 maaltijden op een dag van beide 250 gram.

KVV en BARF, wat is het verschil?

In de vers voer wereld zijn er over het algemeen 2 manieren die worden aangehouden om vlees te geven. De eerste is KVV, dit staat voor kant-en-klaar vers vlees. KVV is het makklijkste om mee te beginnen, dit is gemalen spiervlees, gemalen organen en gemalen botten in de juiste verhoudingen gemengd en vaak verpakt in worsten. Dit is het makklijkste om mee te beginnen omdat je dan enkel nog diersoorten hoeft af te wisselen om compleet te voeren. (meer over afwisseling en compleet voeren lees je hieronder.)

BARF staat voor biologically appropriate raw food. Bij een BARF menu ga je zelf aan de slag met het samenstellen van spiervlees, bevleesde stukken bot en hele organen. Dit vraagt wat meer aandacht en tijd dan het voeren van KVV. Meer leren over BARF en zelf samenstellen? Lees hier meer over het voeren van BARF

De juiste afwisseling zorgt voor een gebalanceerd menu

Wanneer een dier brokken krijgt gevoerd dan zit hier een premix in van vitaminen en mineralen om er zo voor de zorgen dat het dier genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Bij vers vlees gaat dit vaak anders, de meeste vers vlees voeders bevatten geen premix. De dierlijke grondstoffen in deze producten bevatten van nature genoeg vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om bij het voeren van vers vlees diersoorten af te wisselen om een gebalanceerd menu te maken. Verschillende soorten vlees hebben namelijk ook verschillende voedingswaardes. Zo bevat vis een hoog percentage omega 3 vetzuren en selenium, rood vlees bevat veel vitamine B12 terwijl licht vlees juist een hoog percentage vitamine B3 en B6 bevat. Door genoeg af te wisselen tussen diersoorten zorg je voor een gebalanceerd menu, dat alle voedingsstoffen bevat dat je hond of kat nodig heeft. 

Dierlijke eiwitbronnen kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën. Dit zijn: rood vlees, licht vlees, wild en vis. Wij raden aan om iedere week minstens een soort eiwitbron uit iedere categorie te voeren. Let wel op met het voeren van vis, wij raden aan om niet meer dan 10% van het menu uit vis te laten bestaan.

Hieronder staat een overzicht met een aantal eiwitbronnen en in welke categorie deze horen.

Rood vlees

  • Rund
  • Lam
  • Paard
  • Eend
 

Licht vlees 

  • Kip
  • Kalkoen
  • Kwartel
  • Konijn
 

Wild

  • Haas
  • Fazant
  • Duif
 

Vis 

  • Zalm
  • Vette vis (haring, makreel, sardine)
 

Zolang je vijf verschillende diersoorten voert over 2 weken tijd dan voer je compleet. Bijvoorbeeld: de eerste week voer je 2 dagen kip, 2 dagen rund en 3 dagen eend, de week daarna voer je 3 dagen lam en 1 dag vis. Zo heb je al 5 diersoorten gehad! Let wel, hoe meer afwisseling, hoe beter. Wij raden altijd aan om zoveel mogelijk diersoorten in het menu te betrekken. 

Hygiëne

Rauw vlees bevat van nature verschillende bacteriën, eigenlijk net als het vlees wat wij in de supermarkt kopen. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën niet ziekmakend, sterker nog, deze zijn goed voor hen. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën mogelijk wel tot problemen leiden. Het is daarom belangrijk dat er op de juiste manier met rauw vlees producten omgegaan wordt. Richtlijnen hiervoor zijn hier te vinden.

Voor verdere vragen kun je altijd contact met ons opnemen via info@animalfoodexpress.nl of 0341-355 739