0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
9:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Feiten & fabels

Feiten & Fabels over het voeren van rauwe vlees voeding.

Rauw vlees is veel duurder dan brokken!

Fabel. Dit zou je misschien denken maar dit is niet zo. Een A-merk brok kost al snel 5 á 6 euro per kilo. Met het zelf samen stellen van een menu voor je hond of kat heb je zelf in de hand wat je per kilo betaalt. Je kunt de wat duurdere producten afwisselen met wat goedkopere producten. Op lange termijn heeft het voeren van rauw voer een voordeel, omdat de hond of kat een voeding krijgt die het beste bij hem of haar past. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen kleiner en zullen de dierenartskosten op de lange termijn lager zijn. 

Rauwe botten splinteren en zijn gevaarlijk!

Fabel. Onverhitte botten splinteren niet, en je hond of kat kan dit gewoon eten. Botten die verhit zijn geweest splinteren echter wel. Geef daarom ook nooit restjes van bijv. kippenpoten.

'Prehistorische mensen voerden rendieren aan honden' 

Gepubliceerd: 24 november 2014 18:15Laatste update: 26 november 2014 07:36

Prehistorische mensen die 30.000 jaar geleden in Europa leefden, voerden hun honden waarschijnlijk al specifiek vlees, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De mensen die tijdens de zogenoemde Gravettiencultuur in Europa leefden, voedden zichzelf met grote hoeveelheden mammoetvlees. Maar de honden die in hun buurt leefden, kregen alleen vlees van rendieren te eten. De nieuwe bevinding suggereert dat de prehistorische mensen al een grote mate van controle hadden over hun honden, zo melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International.

Beren

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een groot aantal skeletten te onderzoeken, die zijn gevonden op een archeologische vindplaats nabij de Tsjechische stad Brno. Het ging om de botten van mensen, honden en wilde dieren zoals beren en wolven. De onderzoekers analyseerden specifieke isotopen van koolstof en stikstof in de beenderen. Deze chemische elementen in botmateriaal kunnen het menu verraden van mensen en dieren.  

Uit het onderzoek blijkt dat de prehistorische mensen vermoedelijk veel vlees van mammoeten aten. Ook in de botten van de wilde dieren werden sporen van een mammoetmenu aangetroffen. Maar opvallend genoeg leefden de honden op een menu van rendieren.   

Afhankelijk

Volgens hoofdonderzoeker Hervé Bocherens werden de dieren vermoedelijk gevoed met voedsel waar de mensen hun neus voor ophaalden. Daaruit blijkt dat de viervoeters voor hun voeding al grotendeels afhankelijk waren van mensen. De bevindingen vertonen overeenkomsten met de manier waarop primitieve stammen in deze tijd omgaan met honden. "Als je traditionele volken in noordelijke regio's bezoekt, zie je ook dat ze het vlees dat ze niet zo lekker vinden aan de honden voeren", aldus Bocherens op de nieuwssite van Tübingen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis