0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
9:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Uitleg BARF producten

De BARF (Biologically Appropriate Raw Food) methode houdt in dat het menu voor de hond of kat zelf samengesteld wordt. Onderdelen van het BARF menu zijn: 

Vleesbot

Ongeveer 50% van het samengestelde menu hoort uit vleesbot te bestaan. Vleesbot is een belangrijke bron van calcium en fosfor in het menu. Vleesbot kan van allerlei diersoorten gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat er op de hardheid van het bot gelet wordt. Voer van grote dieren alleen de niet-dragende botten, dragende botten van grote dieren zoals bijvoorbeeld rund en paard zijn te hard. Van kleine dieren of van jonge dieren kunnen de dragende botten vaak wel gevoerd worden. Uit ervaring kan er gezegd worden dat als je een bot met een snoeischaar niet makkelijk doorkrijgt het bot te hard is. Niet-dragende botten zijn botten die geen gewicht van het prooidier dragen. Denk hierbij aan ribben, schouderbladen, nek etc. Wil je op onze site al zien welke botten je wel goed kunt voeren aan jouw huisdier en welke botten je misschien beter niet kunt voeren aan jouw huisdier? Kijk dan naar het aantal botjes bij de productfoto's. Hoe meer botjes, hoe harder het vleesbot. Voor beginnende BARF'ers, jonge honden, katten en fretten zijn vleesbotten tot en met botje 3 geschikt om te voeren. Voor ervaren BARF etende honden zijn ook vleesbotten tot en met botje 4 geschikt om te voeren. Vijf botjes is zelfs voor zeer ervaren BARFers te hard om te verteren en dus alleen geschikt als kluifmateriaal. 

Niet alle vleesbotten bevatten dezelfde verhouding vlees en bot, de ideale verhouding tussen vlees en bot is 1:1. Deze verhouding is belangrijk omdat bot veel calcium bevat en vlees veel fosfor, calcium en fosfor moeten in een bepaalde verhouding (1:1 – 1:2) aanwezig zijn in het menu om goed opgenomen te worden. Wanneer een bot weinig spiervlees bevat dient dit dus te worden aangevuld met extra spiervlees. Daarnaast zit in hard bot meer calcium dan in zacht bot. Het is belangrijk dat er goed gelet wordt op de ontlasting van de hond of kat, wanneer deze te hard is wijst dit vaak op teveel of te hard vleesbot in het menu. Vleesbotten mogen nooit gebakken, gekookt of verhit worden omdat de botten dan kunnen gaan splinteren, wat gevaarlijk kan zijn bij consumptie door het dier. 

Orgaanvlees

Een gebalanceerd menu bevat ongeveer 15% orgaanvlees. Het is belangrijk dat er gevarieerd wordt met verschillende organen zoals; hart, pens, niertjes, long en lever. Deze organen variëren in aminozuurprofielen en vitamines en mineralen. Lever is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine A, mede hierom adviseren we om lever te voeren maar niet meer dan 5%. Vitamine A (en D, E en K) zijn vet oplosbaar en kunnen dus over gedoseerd worden. Ook heeft lever een laxerend effect. Wanneer de hond of kat te dunne ontlasting heeft wijst dit vaak op een te hoog percentage orgaanvlees in het menu. 

Spiervlees

Spiervlees is een belangrijke bron van aminozuren, zink en vitamine B12. Er wordt geadviseerd om ongeveer 30% spiervlees te voeren. Dit percentage is erg afhankelijk van de hoeveelheid spiervlees op de vleesbotten die gevoerd worden. 

Overig

Tot slot kan het menu worden aangevuld met eieren, zaden, groenten, fruit, oliën en supplementen. Deze toevoegingen kunnen zorgen voor extra vitamines, mineralen, vezels en vetzuren. Indien er niet minimaal een keer per week vis wordt gevoerd dient dat bijvoorbeeld gecompenseerd te worden met visolie.  

Soorten vlees

Het is niet alleen belangrijk om te variëren met spiervlees, vleesbot, orgaanvlees en overige producten maar ook om te variëren met eiwitbronnen. Meer informatie hierover vind je op de pagina "beginnersinformatie" in de kennisbank.

NRV methode

Een andere voermethode is de NRV methode (Natuurlijk Rauw Voeding). Bij het voeren volgens deze methode worden hoofdzakelijk hele prooidieren gevoerd. Prooidieren die gevoerd worden zijn: vis (makreel, haring, sardine etc.), eendagskuikens, muizen, kwartels, duiven, cavia’s, konijnen en kippen. Ook bij deze voermethode is variatie belangrijk.

Hygiëne

Rauwe voeders en prooidieren bevatten van nature verschillende bacteriën. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën niet ziekmakend. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën mogelijk wel tot problemen leiden. Het is daarom belangrijk dat er op de juiste manier met rauw vlees producten omgegaan wordt. Richtlijnen hiervoor zijn te vinden op de pagina "hygiëne & bewaaradvies